LİSELER ARASI BOCCE TURNUVASI TOSBİ'DE YAPILDI.

Dünyanın en eski spor dallarından biri olan Bocce, pek kimsenin bilmediği ve bowlinge benzeyen, demir bilyelerle oynanan bir oyun ve spor branşıdır. Dünyanın birçok bölgesinde oynanan bu sporun ve oyunun kökeni hakkında kesin bilgiler olmamasına rağmen kökenin milattan öncesi Anadolu topraklarında olduğu tahmin ediliyor. Bu yüzdende en eski spor dallarından biri olarak kabul edilmiştir. Günümüzde oynanan halini ise ilk Romalılar oynamış ve Bocce olarak adlandırmışlardır.

Oyundaki amaç, attığınız/ yuvarladığınız toplarınızın hedef topa (pallinoya) yakın olmasını sağlamaktır. Rakip toplarından hedef topa daha yakın olarak atılan her top için bir puan alınıyor ve 15 puan alan oyuncu oyunu (maçı) kazanıyor. Eğer rakibin topu hedef topa daha yakınsa ve sizin yuvarlamanız olanaksızsa hedef topu ya da rakip topu vurmak için de atış yapılabilmektedir.


Ülkemizde ilk kez 1990’lı yılların başında Raffa sistemi oynanmaya başlanmış, 1995 yılında bu spor Herkes İçin Spor Federasyonu çatısı altına girmiştir. Daha sonra Beyzbol ve Softbol Federasyonuna bağlanan Bocce sporu, 14 Ekim 2004 tarihinde Merkez Danışma Kurulu kararıyla Bowling ve Dart ile birlikte ayrı bir federasyon çatısı altında toplanmıştır.

Türkiye’de boccenin gelişimini esasen 3 dönem halinde incelemek gerekmektedir:

• 1990-1995 Dönemi: Boccenin yeni yeni örgütlenmeye başladığı ve federasyon haline gelme çabaları verdiği dönemdir.

• 1995-2005 Dönemi: Boccenin farklı federasyonların çatısı altında faaliyetlerini yürüttüğü dönemdir.

• 2005 Sonrası Dönem: Boccenin artık halen bağlı olduğu Türkiye Bocce Bowling ve Dart Federasyonu (TBBDF) bünyesi altında faaliyetlerine başladığı dönemdir.



Artık günümüzde Bocce, ülke genelinde yaygın bir şekilde yapılan bir spor branşı haline gelmiştir. Özellikle okul sporları bünyesinde, ülke genelinde binlerce okulun katıldığı mahalli ve ulusal turnuvalar düzenlenmektedir. Uluslararası platformlarda da söz sahibi ülkeler konumunda yer alan İtalya ve Fransa ile birlikte, bocce branşında en başarılı ülkeler kategorisinde ülkemizin de adı geçmektedir.

Bu sporun çocuklarımıza en büyük faydası el, göz ve beyin üçlü koordinasyonun gelişimine faydasıdır, Özel gereksinimli çocuklarımızın da oynayabileceği ve onların gelişimine büyük katkılar sunan bir spordur. Açık havada oynanması, arkadaşlarla beraber sohbet ortamı oluşturması, sosyal bir oyun olması çocuklarımızın sporu mutlulukla yapmasına neden olmaktadır. Spor çocuklarımızın kendine güven, yaratıcılık yeteneklerinin gelişmesi kısaca hayatımızın her alanında fayda sağlamaktadır.

2020 yılında tamamlanarak hizmete açılan Tosbi Bocce Sahası resmi turnuva ölçülerinde yapılan Tire’nin ilk Bocce sahası olup ilçede yaşayan çocuk ve gençlerin hizmetine sunulmuş ancak, Kovid-19 salgını nedeniyle istenilen kullanım seviyesine ulaşamamıştır. İlçe Gençlik ve Spor Müdürlüğü tarafından 20.04.2022 tarihinde organize edilen ilçedeki liseler arası turnuvaya katılım sağlayan altı lise ve kırkbeş öğrenciye ev sahipliği yapmıştır.


Benzer İÇERİKLER